תחקיר

עמותה של אורי זכי קיבלה 730 אלף שקל מהקרן החדשה ושירתה את פרסומו האישי ואת קמפיין הבחירות של זנדברג

הכסף הועבר לעמותה במשך 6 שנים כדי שתחקור ארגוני ימין, בפועל היא עשתה זאת פחות משנה - כשזנדברג התמודדה על ראשות מרצ וזכי ניהל את מטה הבחירות שלה • מיקי גיצין, מנכ"ל הקרן החדשה הוא חבר קרוב של הזוג וממייסדי העמותה של זכי • זכי וזנדברג: טענות שקריות. אין קשר בין העמותה לזנדברג • גיצין: תזה קונספירטיבית. אין לי קשר למענקים לעמותה
שרון שפורר
4.7.2024

מיקי גיצין, מנכ"ל הקרן החדשה. חבר קרוב של זנדברג וזכי. וגם חבר בהנהלת מרצ; צילום: מרים אלסטר/פלאש 90

, לאחרונה הוביל יו"ר מפלגת העבודה החל מחודש מאי האחרון, יאיר גולן, הסכם לאיחוד מפלגות העבודה ומרצ למפלגה חדשה שתקרא מפלגת הדמוקרטים. התמונה ששוחררה לצד הבשורה על האיחוד עשויה ללמד לא מעט על טיב המפלגה המתגבשת - במיוחד לאור זהותו של מי שעומד במרכזה, צמוד לח״כ נעמה לזימי ולגולן. אין מדובר בחבר כנסת לשעבר כמו מיכל רוזין ואבשלום וילן, שמופיעים גם הם בתמונה, אלא דווקא באורי זכי - בן זוגה של יו״ר מרצ והשרה לשעבר תמר זנדברג, ומי שנושא עד היום, כפי שמתברר, בתפקיד יו״ר הנהלת מרצ. זכי אמנם לא הוביל את המו״מ בין המפלגות, אבל הוא חלק מצוות המו״מ מטעם

התמונה שפורסמה עם הבשורה על איחוד העבודה-מרצ למפלגה חדשה שתיקרא ״הדמוקרטים״. במרכז התמונה: יאיר גולן, נעמה לזימי, גלעד קריב ואורי זכי

גולן, שבעצמו כיהן כח״כ מטעם מרצ עד הבחירות האחרונות, מכיר היטב את הנפשות הפועלות במפלגה. לא רק שהוא יודע שבמשך שנים נכשל זכי שוב ושוב בניסיון לקבל את אמון חברי המפלגה בבחירות המקדימות לרשימה, אלא שהוא גם יודע - כמו יתר המעורבים במו״מ הזה - שזכי פילס את דרכו שלו לצמרת המנגנון העסקני של מרצ ואת דרכה של בת זוגו זנדברג לראשות המפלגה באמצעות אינספור קומבינות ושיטות תן וקח מפוקפקות.

לזכי לא שוריין מקום במפלגה המאוחדת, וכך גם ליתר נציגי מרצ והעבודה מלבד גולן. כולם יתמודדו בפריימריז שמתוכנן להתקיים אם יאושר האיחוד.

ועדיין, ההבטחה החדשה של השמאל הישראלי, שהפך לכזה בזכות מעשי הגבורה שביצע ב-7 באוקטובר (אם כי גם לפני כן היה אהוד על מחנה השמאל, שזכר לו את נאום התהליכים שנשא ב-2016, כשכיהן כסגן הרמטכ״ל), לא השכיל להבין שבדיוק מאנשים כמו זכי עליו להרחיק את עצמו ככל האפשר. כמוהו, יש לומר, לא השכילה להבין זאת גם לזימי, שגם היא אהודה מאוד בקרב השמאל בישראל, ואף יותר נוכח העובדה שהפכה לחברת הכנסת הפעילה ביותר בכל הקשור להפגנות נגד שלטון נתניהו ולמען עסקה לשחרור החטופים.

ולא רק שגולן ולזימי, כמו גם מיכל רוזין, אבשלום וילן, קולט אביטל (שגם היא נמנתה על צוות המו"מ) וכל היתר היו צריכים להרחיק את עצמם מזכי, הם היו צריכים גם לצאת נגדו לאחר כל התחקירים שפורסמו אודותיו. אחד התחקירים המעמיקים על זכי, פורסם, אם יורשה לי, על ידי, בדצמבר 2022. זנדברג וזכי נפלטו אז מהחיים הפוליטיים. נדמה היה שלא ישובו. והנה, זכי מנסה שוב. וגם אם לא הובטח לו דבר, כפי שטוען בכל תוקף היועץ האסטרטגי ליאור חורב, שמנצח על תהליך האיחוד מאחורי הקלעים, ואין כל עדות לכך, סמכו עליו שימצא דרך לקמבן את דרכו למעלה. כל שנותר לקוות הוא שגם הפעם, בעוד מערכת בחירות מקדימות שבה הוא משתתף, ידעו חברי ועידות העבודה ומרצ, אם יחליטו לאשר את הסכם האיחוד, לשגר אותו למקום לא ריאלי.

התחקיר שפורסם בדצמבר 2022: 

עמותה של אורי זכי קיבלה 730 אלף שקל מהקרן החדשה ושירתה את פרסומו האישי ואת קמפיין הבחירות של זנדברג

בעשור האחרון טיפסו תמר זנדברג ובן זוגה, אורי זכי, לצמרת מפלגת מרצ בעקביות. היא בקדמת הבמה - חברת כנסת, יו"ר המפלגה ושרה בממשלה - והוא מאחורי הקלעים, במנגנון העסקני של המפלגה, חולם כל העת להגיע לכנסת. בקיץ האחרון, הגיעה הנפילה הכואבת. זנדברג החליטה בשיא הקריירה הפוליטית לפנות את מקומה "לכוחות חדשים" ולא להתמודד בבחירות. זכי - "הכוחות החדשים" שלטובתם זנדברג פינתה את מקומה - התמודד בפעם הרביעית על מקום ברשימה, אך לא הצליח אפילו להתקרב לעשיריה הראשונה.

עם קריסת מרצ והיעלמותה מהמפה הפוליטית, היה נראה שהנפילה האישית שיחקה לטובת בני הזוג: המפלה נרשמה לחובתה של מי שהובילה את מרצ בבחירות האחרונות, זהבה גלאון. אולם ההתנהלות שנחשוף בתחקיר זה, מלמדת שבני הזוג שהתיימרו להוביל את מפלגת השמאל הקטנה בחמש השנים שבהן גלאון הייתה מחוץ לפוליטיקה - זנדברג כמספר 1 ו-2 במרצ וזכי כיו"ר הוועידה וההנהלה של המפלגה - היו רחוקים מלהשקיע את מיטב זמנם ותשומת לבם בטובת המפלגה שנלחמה על הישרדותה. במקום להשיב למרצ את עשרות אלפי המצביעים האבודים, הם ניצלו את מעמדם הציבורי ואת כוחם כזוג פוליטי המתאם את צעדיו, לטובת מטרות אישיות שתורגמו למאות אלפי שקלים - חלקם שירתו אותם בקריירות הפוליטיות שלהם וחלקם זרמו לכיסו של זכי בג'ובים מעוררי שאלות.

בתחקיר שלפניכם אביא את סיפורה של עמותה שזכי הקים ב-2014 ומשמשת מאז למימוש מטרותיו האישיות. העמותה נקראת "התנועה לישראל מתקדמת", אבל זכי מעדיף להציג אותה בתור ארגון אזרחי בשם "החזית להגנת הדמוקרטיה" (ובקצרה: "החזית"). המטרה המוצהרת של החזית היא לחקור את מקורות המימון של ארגוני הימין, דוגמת אם תרצו, רגבים, חוננו ועוד.

אולם בפועל קשה למצוא דמיון בין פעילות הארגון של זכי למאפיינים המקובלים של ארגון אזרחי כלשהו. זו עמותה בלי עובדים קבועים ובלי מתנדבים. היא מצהירה שהיא ארגון מחקר, אך אין בה חוקרים ומעולם לא פרסמה דו"ח עם ממצאיה. עמותה בלי משרדים ואפילו בלי אג'נדה ברורה. זו עמותה שיש בה פעיל אחד, מועסק אחד, ואדם אחד שמייצג אותה בתקשורת - אורי זכי ורק הוא מקבל בה שכר. מרבית הפעילות היא תקשורתית ומרוכזת כמעט אך ורק במקום אחד, עמוד הפייסבוק שלה.

למרות זאת, בין 2017 ל-2022 הצליח זכי לגייס לעמותה כ-734 אלף שקל, מהקרן החדשה לישראל. אולם בעוד העמותה הצהירה כל השנים שהיא עוסקת במעקב אחר ערוצי המימון של ארגוני הימין, משאביה הועמדו בעיקרם למטרה אחרת: קידומם האישי של זכי וזנדברג.

לפני כחודש וחצי, בשלב מתקדם של עבודה על התחקיר שלפניכם וכשכל המעורבים מודעים לפרסומו המתקרב, העבירה העמותה לרשם העמותות את דו"חותיה לשנים 2020 ו-2021, באופן רטרואקטיבי ובעיכוב ניכר לעומת הנדרש על פי חוק.

הדו"חות טמנו בחובם הפתעה גדולה כשזכי הוגדר בהם לראשונה כמנכ"ל העמותה מאז ספטמבר 2019, שאף קיבל שכר על תפקידו זה: 200 אלף שקל (כולל "נלוות") עבור 16 חודשי עבודה. דו"חות 2019, שהוגשו בסוף 2020, לא רק שלא דיווחו על המינוי של זכי, אלא אף צוין בהם שאין לעמותה מנכ"ל. זכי, הקפיד כל הזמן הזה להציג עצמו כ"מייסד החזית להגנת הדמוקרטיה" ומעולם לא חשף את היותו מנכ"ל.

למעלה: בדיווח לפני חודש אורי זכי מנכ"ל מספטמבר 2019; למטה: בדיווח המקורי של 2019 לעמותה אין מנכ"ל. מתוך: תיק העמותה ברשם העמותות

את פעילות "החזית להגנת הדמוקרטיה" ניתן לחלק לשלוש תקופות. בתקופת הפעילות הראשונה בין יולי 2017 ועד תחילת 2018, "החזית" אכן עסקה בחקירת ארגוני הימין כפי שהתחייבה לעשות, אולם באותם 8 חודשים היא גם פירסמה וקידמה את זכי וזנדברג בעת שהתמודדו ברצף בחירות פנימיות במרצ. שיתוף הפעולה ההדוק וההדדי בין "החזית להגנת הדמוקרטיה" של זכי לבת זוגו ח"כ זנדברג, נמשך גם כאשר זנדברג התמודדה לראשות מרצ במרץ 2018 וזכי היה ראש מטה הבחירות שלה.

התקופה השנייה התחילה בסוף פברואר 2018, כשהתברר שזנדברג עומדת לנצח בבחירות לראשות מרצ. בו ברגע, החזית עצרה את פעילותה למספר חודשים, התרחשות שמלמדת על הקשר ההדוק בין הפוליטיקה האישית של זנדברג וזכי, לפעילות העמותה שאמורה להיות עצמאית. בסוף 2018, כאשר זכי שקל להתמודד בעצמו על מקום בכנסת בבחירות 2019, "החזית" התעוררה. בתקופה זאת החשיפה האישית של זכי בעמוד הפייסבוק של "החזית" התגברה מאוד, ואילו העיסוק בארגוני הימין הצטמצם משמעותית.

התקופה השלישית החלה ב-2019 לאחר שזכי ויתר ברגע האחרון על הריצה לכנסת, והיא נמשכת עד היום: עמוד הפייסבוק של "החזית להגנת הדמוקרטיה" הפך לעמודו של הפוליטיקאי אורי זכי ועוסק רוב הזמן בהופעותיו בכלי התקשורת השונים.

מתחילת 2019 פורסמו בעמוד של "החזית" 213 פוסטים - 70% מהפוסטים שפורסמו בו. אף אחד מהם לא עסק בחקר ארגוני הימין. במקום זאת, פורסמו שם עשרות הופעות של זכי בטלוויזיה ובעיתונות, שבהן הוא מתייחס למגוון נושאים פוליטיים כאשר הוא מציג את עצמו בדרך כלל כיו"ר הנהלת מרצ. כמו כן, העמוד פרסם יותר מ-100 תגובות לאירועי היום האקטואליים. דווקא על תקופה זו שבה העמותה כלל לא עסקה בתחקיר מימון גופי ימין, קיבל זכי שכר שמומן מכספים שגויסו למטרות התחקיר.

נורות אזהרה רבות היו אמורות להידלק סביב פעילות העמותה של זכי מאז החלה בפעילות "החזית להגנת הדמוקרטיה" ב-2017. אולם דבר מאלו לא הפריע לקרן החדשה לישראל להזרים לעמותה של זכי 734 אלף שקל בשש השנים האחרונות.

חברת ועד מנהל בקרן החדשה אמרה לי ש"בדיעבד זו התבררה כעוד עמותה שלא עמדה ביעדים שהציבה לעצמה", חבר ועד מנהל בעמותה של זכי אמר גם הוא: "הדבר הכי גרוע שאפשר לומר על העמותה שהיא לא קיימה את היקף הפעילות שתכננה לבצע".

אבל אלו מילים עדינות מדי. שכן, למעשה, העמותה של זכי כמעט ולא עשתה שום דבר, למעט, כאמור, בתקופה קצרה בה תאמה הפעילות שלה את הצרכים הפוליטיים של זנדברג וזכי.

במספרים זה נראה כך: בשש השנים שבהן העמותה של זכי קיבלה מענקים מהקרן החדשה לישראל, היא העלתה בעמוד הפייסבוק שלה 308 פוסטים. רק 59 מתוכם, פחות מ-20%, עסקו במקורות המימון של ארגוני הימין. כמעט כולם פורסמו בשמונת החודשים הראשונים שלאחר קבלת המענק הראשון מהקרן בתקופה בה נערכו בני הזוג להתמודדות של זנדברג על ראשות מרצ גם כאשר זכי ניהל את מטה הבחירות שלה. לפי דוחות העמותה עצמה, מתוך כ-700 אלף שקל שקיבלה מאז 2017, היא הוציאה פחות מ-6% על תחקיר ולעומת זאת הוציאה יותר מחצי על פרסום, צילום ועריכה.

מספר התחקירים שהיתה מעורבת בהם בכל השנים האלו היה זניח, 8 בלבד. מחציתם פורסמו באותם שמונה חודשים שקדמה להפיכת זנדברג לראשת מרצ וגם הם לא היו כרוכים בפעילות מאומצת כל כך מבחינה תחקירית. חלקם היו בכלל תחקירים של כלי תקשורת שהעמותה של זכי העבירה להם את ממצאיה, אבל העיתונאים שפרסמו את התחקירים היו אחראים לחלק גדול מהם בעצמם.

לעומת זאת מאז 2020, זכי - פוליטיקאי פעיל, יו"ר הנהלת מרצ, המחזיק בג'ובים פוליטיים של מרצ ומתכוון לרוץ לכנסת - מופיע בפניו או מוזכר בשמו ב-32% מהפוסטים. ב-2021 הנתון הזה עולה ל-60%.

הוצאות העמותה של זכי את הכספים שהעבירה לה הקרן החדשה לישראל במשך חמש שנים (לא כולל 2022) בהן כמעט ולא היתה פעילה

ב-2020, אחרי שהעבירה לעמותה כ-500 אלף שקל מתקציבה, הבינה הקרן החדשה לישראל שאין סיבה להשקיע בעמותה של זכי, שאינה עומדת במטרותיה. העמותה הוסרה מתוכנית מענקי הליבה של הקרן, אולם היא נותרה בערוץ תמיכה אחר, כחלק מרשימת ארגונים שיכולים לקבל דרך הקרן החדשה לישראל תרומות מגופים תורמים אחרים (ערוץ שנקרא donor advised).

באמצעות הערוץ הזה העבירה קרן אמריקאית אחרת - קרן נעמי ונחמיה כהן - מאות אלפי שקלים לעמותה של זכי, כאשר הכספים נרשמים הן בדו"חות העמותה והן בדו"חות הקרן החדשה לישראל, כמענקים מטעם הקרן החדשה לישראל. קרן נחמיה כהן נותרה מאחורי הקלעים, מבלי שתמיכתה בעמותה מדווחת בשקיפות. עוד אתעמק בקרן זאת, אך אציין כבר עתה ששני בכירים בקרן נמנים על התורמים הפרטיים של זכי וזנדברג בקמפיינים בבחירות המקדימות של מרצ לאורך שנים.

בשש השנים שבהן העמותה של זכי קיבלה כ-730 אלף שקלים מהקרן החדשה לישראל, היא העלתה בעמוד הפייסבוק שלה 308 פוסטים. 71 פוסטים הפנו להופעותיו התקשורתיות של זכי בערוץ 14, ערוץ 13 ערוץ 12 ועוד

לקרן החדשה לישראל אסור לתמוך בפעילות מפלגתית או כזאת שנחשדת כבעלת זיקה מפלגתית, בעיקר בשל סיבות משפטיות מול החוק האמריקאי. אולם אם יש מישהו בקרן שאמור היה לשים לב שהיא תומכת בעמותה שנמצאת בשליטת הפוליטיקאי אורי זכי, ושלפעילות שלה יש זיקה גדולה להתרחשויות במפלגת מרצ, זהו מנכ"ל הקרן החדשה לישראל מיקי גיצין. גיצין הוא אחד החברים הטובים והקרובים הן אישית והן פוליטית של זכי וזנדברג. כמה קרוב? לא רק שהם נוהגים לבלות ביחד, גיצין הוא ממייסדי העמותה של זכי, "התנועה לישראל מתקדמת", ועד שנכנס לתפקידו כמנכ"ל הקרן ביולי 2017, היה חבר בוועדת הביקורת שלה.

גיצין טוען שאין לו כל קשר אישי להחלטה של הקרן לתמוך בעמותה של זכי. הוא מדגיש כי המענק הראשון מטעם הקרן, על סך 70 אלף שקל, ניתן לעמותה זמן קצר לפני כניסתו לתפקיד, על ידי קודמתו בתפקיד רחל ליאל, ושהמענקים הגדולים לאחר מכן אושרו על ידי הוועד המנהל של הקרן החדשה לישראל שבו הוא אינו חבר. עם זאת, מחלקת המענקים בקרן החדשה שמעלה את ההמלצות שלה לועד המנהל כפופה לגיצין ובנוסף היא גם זו שמטפלת ברשימת העמותות שאליהן יכולים ארגונים להעביר כספים באמצעות הקרן כצינור.

גיצין עצמו חותם על הסכם מידי שנה עם העמותות השונות ברשימה הזו שמאפשר להשאיר אותן ברשימה. ולא רק זאת, אלא שכמעט בכל הפניות שלי לקבל תגובה או מענה לשאלות טיפל גיצין עצמו באופן ישיר, למרות שהדברים נגעו ליחסיו עם זכי וזנדברג ולטענה שהוא מצוי בניגוד עניינים בקשר לעמותה של חברו הקרוב, שהוא עצמו היה מעורב בה.

גיצין נבחר להחליף את ליאל כמנכ"ל הקרן ממש בזמן שהיא אישרה את המענק לעמותה שייסד עם זכי, והוא נכנס לתפקיד ימים מעטים בלבד אחרי שאושר המענק הזה ביולי 2017. כפי שנראה בהמשך, גיצין מכיר מקרוב את מטרותיהם הפוליטיות של זכי וזנדברג והוא גם חבר בהנהלת מרצ, שבראשה עומד זכי, אף שלטענתו אינו פעיל בה בשנים האחרונות. ובמנותק מתפקידו בקרן החדשה, עד לפני כשנה וחצי הוא ישב עם זכי בעמותה נוספת, שבזכותה נהנה זכי מג'ובים בהסתדרות הציונית (על עמותה זו ארחיב בכתבה נוספת).

רחל ליאל עזבה את תפקיד מנכלית הקרן החדשה לישראל ביולי 2017 אבל לא עזבה את הקרן החדשה. היא נשארה בקרן בתפקיד חברה בועד המנהל והיא אמורה לחזור אליה בקרוב כנשיאת הקרן. מאז 2017 עד היום שימשה כיו"ר האגודה לזכויות האזרח. כשהצטרפה לועד המנהל של האגודה לזכויות האזרח פגשה שם את אורי זכי שישב בעצמו בועד המנהל. ליאל הצביעה כחברת ועד מנהל גם בעד שני המענקים הגדולים שקיבל כשכבר לא ניהלה את הקרן החדשה.

הקרן החדשה לישראל העבירה 734 אלף שקלים לעמותה של זכי בשש שנים

תמר זנדברג מסרה בתגובה: אני לא מעורבת ומעולם לא הייתי מעורבת בפעילות 'החזית להגנת הדמוקרטיה'. ומעולם לא עשיתי כל שימוש בפעילות 'החזית להגנת הדמוקרטיה' של עמותת 'התנועה לישראל מתקדמת' או בכל עמותה אחרת לקידום ענייני האישיים ו/או הפוליטיים.

אורי זכי מסר בתגובה: העמותה לא קידמה מעולם את פעילותה של בת זוגי או את מועמדתי בבחירות המקדימות במרצ ולא התמודדתי כלל מאז 2015 ועד לאחרונה. מיקי גיצין הינו חבר אישי שלי, אך הוא אינו קובע את זהות הארגונים המוענקים של הקרן החדשה.

אני מציע לכל קורא/ת הגונים של כתבה זו, להיכנס בעצמם לדף הפייסבוק של ’החזית‘ ולגלול אחורה לאורך כל שנות פעילותו, ולשפוט בעצמכם האם המסכת המתוארת כאן מעוגנת במציאות. לאחר שתגיעו למסקנה המתבקשת, קחו בחשבון שכל הנטען בכתבה זו נשען על רמה דומה של תימוכין. גיבוב של שקרים בוטים, רכילות זולה ויחוס זדון להתנהלות בנאלית לחלוטין במטרה לייצר באופן מלאכותי מצג שלילי.

מיקי גיצין מסר בתגובה: החזית פעלה וניצלה את כספי התמיכה בהתאם למטרותיה ולדיווחיה לקרן. הדברים נבדקו בזמן אמת, ונבחנו גם בדיעבד בעקבות פנייתך. יחד עם זאת הקרן לא יכולה להיות מודעת לכל פעילות של ארגון נתמך. בתקופת הכהונה שלי כמנכ"ל הקרן ושל רחל ליאל כחברת ועד מנהל הוחלט להפסיק כל תמיכת ליבה ל'חזית' למרות שביקשה מהקרן תמיכה.

לצפיה בתגובות המלאות של זנדברג, זכי וגיצין.

רחל ליאל מסרה בתגובה: אני מכירה את אורי זכי רק בנסיבות הקשר עם האגודה לזכויות האזרח, איננו חברים ברמה האישית. אלון (בן זוגה אלון ליאל - ש.ש) חבר במרצ ואנחנו מכירים די הרבה אנשים ממרצ ופה ושם נפגשים באירועים, לא מעבר לכך. כפי שהבהרתי בשיחתנו, מענקים מאושרים בקרן החדשה לישראל רק בהתאם להמלצות הצוות המקצועי ולאחר דיון של חברי הועד המנהל. הקרן החדשה לישראל מקפידה מאוד על מניעת ניגודי עניינים, ואני נהגתי בהתאם.

פניותיי לקרן נחמיה ונעמי כהן לקבלת תגובה לא נענו עד לרגע זה.

02

מקמפיין הבחירות 'זכי - בחזית מול הימין' עד ל'חזית להגנת הדמוקרטיה"

"בעשיה פוליטית וציבורית אתה פוגש המון אנשים. מעט מהם הופכים חברים טובים שלך. ..אורי זכי הפך להיות חבר שכזה….בימים שהימין שם לעצמו למטרה לנגח ולרסק את השמאל אני מאמין וסומך על אורי שיעמוד מולם וישיב להם מלחמה כמו שצריך…אני רוצה שהוא יהיה חבר כנסת".

את הדברים האלו כתב גיצין בפוסט בפייסבוק בינואר 2015 לקראת פריימריז במרצ. זנדברג וזכי היו אחראים לתקדים שבו שני בני זוג התמודדו ביחד - או זה נגד זה - בבחירות פנימיות באותה מפלגה. היא הגיעה לבחירות האלו כבר כחברת כנסת והוא התמודד זו הפעם השלישית.

גיצין, אחת הדמויות הבולטות במחנה שהובילו זכי וזנדברג במרצ, היה אז כבר שנתיים חבר מועצת העיר תל אביב, אחרי שזנדברג וזכי סייעו לו להבחר. וכעת הוא סייע לזכי, כחבר ועידת מרצ. לפוסט הוא צירף את כרזת הבחירות של זכי בפריימריז: "אורי זכי - בחזית מול הימין". זכי החל אז לדבר על "עליה למתקפה" כנגד הימין.

מלבד גיצין הוא גייס לטובת הקמפיין כמה תומכים משמעותיים. הראשון, הח"כ לשעבר רן כהן, ממנהיגי מרצ, שכמו גיצין גם הוא נמנה על מייסדי העמותה של זכי. כהן הוא חבר בועד המנהל של העמותה. הוא גם חבר הנהלת מרצ במשך שנים ונבחר ב-2020 לנשיא הועידה בעקבות התמיכה של זכי וזנדברג.

השני, אלון ליאל, בעבר שגריר ומנכ"ל משרד ממשלתי, שהוא גם מקורבו של השר לשעבר יוסי ביילין (בעצמו תומך גדול נוסף של זנדברג וזכי). ליאל הוא גם בעלה של רחל ליאל, מי שהיתה עד יולי 2017 מנכ"לית הקרן החדשה לישראל. ב-2015, בזמן שהיה חבר בועידת מרצ, כיכב בכרזות תמיכה שונות בזכי. באחת מהן נכתב: "שלושה שגרירי ישראל לשעבר תומכים בי לחמישיה הראשונה של רשימת מרצ לכנסת", ובאותיות גדולות ובולטות הופיע הסלוגן : "אורי זכי - בחזית מול הימין".

למרות התמיכה הגדולה בזכי מצד בכירים ופונקציונרים רבים במפלגה, הוא לא הצליח גם הפעם להגשים חלומו מילדות להפוך לחבר כנסת. הוא התברג במקום העשירי ברשימה ונאלץ להסתפק בטייטל המפלגתי שקיבל זמן קצר לפני הבחירות - נשיא ועידת מרצ. בת זוגו, זנדברג המשיכה לכהונה נוספת בכנסת.

מיקי גיצין ואלון ליאל עם זכי בחזית בקמפיין 2014 עוד לפני העמותה ולפני הקרן החדשה לישראל; צילומי מסך מתוך: דף הפייסבוק 'אורי זכי-שמאל אמיץ'

מלבד הטייטל המפלגתי, שלא נשא שכר בצידו, היו לו, לזכי, עוד כמה עיסוקים. ביולי 2015 החל לשמש כיועץ-נציג לארגון זכויות האדם הבינלאומי הגדול "משמר זכויות האדם". את השכר עבור עבודתו לא קיבל ישירות מהארגון אלא דרך העמותה שלנו, התנועה לישראל מתקדמת, שהקים שנה קודם לכן עם שורה ממקורביו ובהם רן כהן ומיקי גיצין. במשך שנה וחצי העביר הארגון לעמותה כ-120 אלף שקל שעברו כמעט לגמרי במלואם לכיסו של זכי, העובד היחיד אז בעמותה שהוגדר כמנהל פרויקט. תפקידו כפי שדיווחה העמותה היה להביא לידיעת הציבור הישראלי, התקשורת ומקבלי ההחלטות את דו"חות הארגון הבינלאומי.

בסוף 2016 עם סיום העבודה עם "משמר זכויות האדם". מצא זכי את העבודה הקבועה הראשונה שלו מאז חזר לארץ בתחילת 2014 אחרי כמה שנים בהם היה נציג בצלם בארה"ב. העסקנות האינטנסיבית במרצ ייצרה לו את הג'וב הראשון בהסתדרות הציונית.

את החלום להגיע לכנסת לא זנח כמובן. הוא המשיך בקו של הקמפיין האחרון שלו - עליה למתקפה נגד ארגוני הימין. כנשיא ועידת מרצ החל להופיע יותר ויותר בתקשורת. במסגרת "העליה למתקפה" החל לדבר יותר ויותר על מקורות המימון של ארגוני הימין. כך למשל הציג למצלמות בתוכנית הפטריוטים בערוץ 20 (אז 14) בה החל להשתתף כפאנליסט קבוע את רשימות התורמים החסויות של ארגוני הימין אם תרצו, רגבים וחוננו.

התקשורת מצידה גילתה יותר ויותר עניין בעיסוקו של זכי על רקע אוירה של מתקפה על ארגוני השמאל באותן השנים. אחד משיאי המתקפה היה קמפיין אגרסיבי ומכפיש נגד בכירי ארגוני השמאל, ובהם גם בכירי הקרן החדשה לישראל שהוצגו כאויבי ישראל. את הקמפיין הזה הובילה עמותת אם תרצו, בניצוחו של היועץ משה קלוגהפט.

בתחילת 2017, זכי החל ליזום כתבות בתקשורת על התורמים החסויים של ארגוני הימין וזכה באלו לחשיפה יקרה מפז שכללה קרדיט על פועלו הפוליטי-מפלגתי במרצ. את חלומו הגדול להגיע לכנסת (מקורביו מספרים כי נהג לומר שחלם להפוך חבר כנסת כבר בגיל 3) הוא לא זנח.

הסיקור על התורמים החסויים של 'אם תרצו' ב'ידיעות אחרונות' ביוזמת נשיא ועידת מרצ. עדיין אין שום קשר עמותת החזית ולקרן החדשה

ב-2017 פקדה את מרצ סערה על רקע מאבק על הובלת המפלגה בין היו"ר אז זהבה גלאון לבין הח"כ הותיק אילן גילאון (שהלך השנה לעולמו) שרצה להיות יו"ר בעצמו. ועידת המפלגה קבעה להתכנס ב-3 ביולי להצביע על הצעתה של גלאון לשנות את שיטת הבחירות במרצ לפריימריז פתוחים לכל מתפקדי המפלגה. גילאון רצה להשאיר את השיטה על כנה, כך שהיו"ר ימשיך להבחר על ידי חברי ועידת המפלגה בלבד (כ-1000 בערך). המאבק הזה סיפק לבני הזוג הזדמנות פז לבצר את כוחם במפלגה - הם עמדו בראש המחנה שהיה לשון המאזניים בין שני המחנות הגדולים של גלאון וגילאון.

באותו יולי בדיוק סיימה רחל ליאל, אשתו של אלון ליאל, קדנציה בת 7.5 שנים בקרן החדשה לישראל. אחד הדברים האחרונים שעשתה בתפקידה היה לאשר לעמותה של זכי "התנועה לישראל מתקדמת", מענק מיוחד ומזורז בגובה של -70 אלף שקל. היה זה מענק שמכונה בקרן החדשה מענק מ.ג.ן (מהיר, גמיש ונסיוני). מענקי המגן הם כאלו שנדרש עבורם אישור של מנכ"ל הקרן החדשה, ולצידו שלושה בכירים נוספים בקרן ולכן אפשר גם להעמיד אותם בזריזות לגוף הנתמך. זאת בניגוד לרוב המענקים שניתנים על ידי הקרן הנקראים מענקי ליבה ומקורם בתקציב של הקרן ולא בתקציב המנכ"ל כמו במסלול המ.ג.ן. מענקי הליבה גבוהים יותר ודורשים אישור של רוב חברי הועד המנהל (המונה כ-35 חברים) ולעיתים נדרש זמן רב עד שיתקבל האישור המיוחל.

מנכל הקרן החדשה לישראל, מיקי גיצין וקודמתו בתפקיד, רחל ליאל; קרדיט: אבשלום ששוני ואמיר לוי/פלאש 90

המענק של ליאל לעמותה של זכי ניתן למטרה אחת: ביצוע תחקירים אודות מקורות המימון של ארגוני הימין והדהוד הממצאים שלהם. בזכותו זכי מצא בית ותקציב לפעילות הפוליטית-מפלגתית שלו. זו שהחלה כקמפיין לקראת הבחירות לרשימת המפלגה לכנסת בתחילת 2015, והמשיכה תחת כובעו של זכי כנשיא ועידת מרצ, כשהחל באותה השנה לעסוק במקורות המימון החסויים של ארגוני הימין. במעבר לעמותה, ארז זכי את הפעילות בשם חדש. ובעצם שם חדש-ישן שנולד בקמפיין הבחירות האחרון שלו. הוא קרא לה "החזית להגנת הדמוקרטיה" והחל להשתמש בשם הזה בלבד, למרות שעל פי החוק, עמותות חייבות לעשות שימוש בשם הפורמלי שלהן בלבד.

03

קמפיין משולב של זנדברג בכנסת ושל זכי בתקשורת

ב-3 ביולי 2017 החליטה ועידת מרצ לדחות את הצעת גלאון לשנות את שיטת הבחירות בעיקר בשל התנגדות המחנה שבראשו עמד אילן גילאון. עוד הוחלט כי בסוף חודש אוקטובר יתקיימו בחירות לועידת מרצ.

זו היתה אמורה להיות אבן הדרך המשמעותית ביותר של זנדברג וזכי בדרך ליעד הנחשק - הכנסת. שכן ככל שישפיעו על הרכב הועידה הזו ויכניסו אליה פעילים שתומכים בהם, כך יגברו הסיכויים שלהם להתברג במקום גבוה ברשימה לכנסת שאותם חברי ועידה יבחרו. זנדברג רצתה להמשיך לכהונה שלישית. זכי רצה להתמודד שוב, בפעם הרביעית. הם תכננו להתמודד ביחד. כמו שעשו בשתי מערכות הבחירות הקודמות במפלגה.

בדיוק יומיים אחרי אותה ועידת מרצ סוערת, בסיוע המענק של הקרן החדשה לישראל, החלה "החזית להגנת הדמוקרטיה" לפעול. בין היתר העלתה עמוד חדש בפייסבוק שנשא את שמה.

כבר מהרגע הראשון בו עלה עמוד הפייסבוק של החזית לאויר היה ברור כי "החזית" של זכי עוסקת בעיקר בקידום של חברת כנסת אחת, היחידה שבעמוד הפייסבוק היתה התייחסות לפועלה. ייתכן שניחשתם כבר שמדובר בתמר זנדברג. ביחד עם זכי, החלה גם זנדברג להתמקד במקורות המימון החסויים של ארגוני הימין. השת"פ היה הדוק כל כך עד שרתמה אליו אפילו את הבמות הפרלמנטריות שעמדו לרשותה.

בדיוק יומיים אחרי ועידה סוערת במרצ, החלה "החזית להגנת הדמוקרטיה" של זכי לפעול, בסיוע המענק מהקרן החדשה לישראל. כבר מהרגע הראשון בו עלה עמוד הפייסבוק שלה היה ברור כי היא עוסקת בעיקר בקידום חברת כנסת אחת. זו היתה תמר זנדברג כמובן

זמן קצר אחרי ש"החזית" החלה לפעול, הגיעו השניים, בתיאום מלא, לדיון שנערך ביולי בועדת הביקורת של הכנסת ועסק בדוח מבקר המדינה על התנהלות רשם העמותות בישראל. נציג החזית להגנת הדמוקרטיה, זכי, תיאר את בעית התרומות החסויות לארגוני הימין ודרש לדעת מה רשם העמותות שנכח בדיון מתכוון לעשות בנוגע לכך.

וזנדברג שניכר מהפרוטקול שדאגה לשאת את דבריה רק אחרי שבן זוגה ידבר, מתחה ביקורת חריפה על רשם העמותות. היא טענה בדיוק כמו זכי כי הוא מקל על ארגוני הימין ומאפשר להם להסתיר את התורמים שלהם וכי הוא לא מבצע את עבודתו באופן מקצועי אלא מושפע משיקולים פוליטים של שרת המשפטים אליה הוא כפוף.

זנדברג המתינה שזכי ידבר קודם. מתוך פרוטקול דיון בועדת ביקורת בכנסת על תורמים חסויים לארגוני ימין. יולי 2017

על הדיון הזה אפשר היה ללמוד מאחד הפוסטים הראשונים שהעלתה החזית ובו סרטון של זכי נושא דברים בועדת הכנסת. זנדברג לא נראתה בסרטון הזה, או הוזכרה בפוסט, אבל כעבור זמן קצר היא תקבל בעמוד של החזית קרדיט מפורש על פועלה.

שני פוסטים שעלו חודש וחצי אחרי עלית עמוד הפייסבוק המחישו כיצד עבדו השניים בקמפיין של ממש, לקראת הבחירות בועידת המפלגה, בסיוע המימון של הקרן החדשה לישראל. ה"חזית" של זכי יזמה הצעת חוק שתאלץ את ארגוני הימין לחשוף את התורמים החסויים שלהן. וזנדברג קידמה את ההצעה בכנסת ביחד עם חבר הכנסת אז יואל חסון (שהפך מאז ללוביסט). אחד הפוסטים אפילו כלל תמונות של השלושה ביחד וחשף כי זכי עלה לשידור ברשת ב' כדי להסביר את ההצעה שיזם ובת זוגו מקדמת. בספטמבר קידמה זנדברג עצמה סרטון של העמותה של בן הזוג שלה ששיתפה בעמוד הפייסבוק שלה, הממומן מכספי ציבור. "צפו בסרטון של החזית להגנת הדמוקרטיה שקמה להיאבק בצביעות של הימין" , כתבה בפוסט.

העמותה של זכי מקדמת בפוסטים בפייסבוק את הצעת החוק שיזמה וזנדברג הגישה בכנסת; צילומי מסך מתוך: עמוד הפייסבוק של החזית

בחודש אוקטובר, כשהבחירות לועידת מרצ כבר ניצבות בפתח, החל עוד מהלך משולב של בני הזוג. הם קראו אז, ביחד ולחוד, לועדת חקירה של מקורות המימון של ארגוני הימין.

הפעם זנדברג העלתה בעמוד הפייסבוק שלה ביחד עם "החזית" של זכי פוסט בתשלום משותף שמגדיר את ההצעה שעלתה להקמת ועדת חקירה נגד ארגוני השמאל "ספין" אבל מצד שני מצטרף למשחק הספינים וקורא להקמת ועדת חקירה נגד ארגוני הימין. במקביל, החזית יזמה עוד פרסומים בתקשורת בנושא ובכללם גם כמה חשיפות חדשות וזכי, היחיד שתמיד הופיע מטעמה, קיבל את דקות התהילה שלו.

ואז יום לפני הבחירות לועידת מרצ, ב-25 באוקטובר, שוב שלח הקמפיין של השניים את זרועותיו אל הכנסת. הפעם הגיעה זנדברג לדיון במליאה והעלתה הצעה: הקמת ועדת חקירה לנושא מימון ארגוני הימין בתגובה להצעה שנדונה לפני כן, לחקור את מימון ארגוני השמאל. זנדברג דיברה במליאה בין היתר על פרסומי החזית. היא לא הסתפקה בכך אלא אפילו נתנה הפעם ל"חזית" של בן זוגה, זכי, קרדיט מפורש ביחס לחשיפה של תרומה גדולה של קוקה קולה לעמותת אם תרצו. למרות שהחשיפה הזו נעשתה כשזכי פעל בה כנשיא ועידת מרצ וכלל לא היתה קשורה לעמותה של זכי.

בשני הדיונים בכנסת, גם במליאת הכנסת באותו החודש וגם בדיון בועדת הביקורת בחודש יולי, היא לא ציינה ולו במילה אחת את הקשר בינה לבין מי שמנהל בפועל את החזית, על הגורם שמממן את החזית או על הצעת החוק שהם עובדים עליה יחדיו.

קמפיין משולב של זנדברג בכנסת ושל זכי בעמותה בתוספת חיזוק ממחזקים; צילומי מסך מתוך: עמודי הפייסבוק של זכי ושל מחזקים ומתוך פרוטוקול הדיון במליאת הכנסת

ב-26 באוקטובר 2017, יום אחרי ההופעה במליאת הכנסת, התקיימו הבחירות לועידת מרצ. אבל הפלונטר הגדול במפלגה לא הותר, כשמחנות גלאון וגילאון שמרו על כוחם. זכי וזנדברג נותרו לשון המאזניים וכוחם אף התעצם.

הם לא התייחסו בשום שלב לסוגית שיטת הבחירות לתפקיד יו"ר מרצ, הם החלו לעסוק במגעים מאחורי הקלעים להשגת סיכום בין גלאון, ראשת המפלגה שתכננה להעלות שוב את ההצעה לקיים בחירות בפריימריז פתוחים בכינוס ועידה בדצמבר ואיימה לפרוש, אם הצעתה תדחה שוב. ובין גילאון, שרצה להפוך ליו"ר בעצמו והתעקש שהשיטה לא תשתנה.

גילאון, גלאון, זנדברג וקצת מזכי בועידת מרצ, 2015; צילום: בן קלמר/פלאש 90

במקביל המשיכו בקמפיין המשולב שלהם שעסק במקורות המימון החסויים של ארגוני הימין. בנובמבר 2017 פרסמה החזית ביחד עם עמותת מחזקים מודעה גדולה בהארץ תחת הכותרת: "חקירה עכשיו" נגד ארגוני הימין, בהמשך להצעה שהעלתה זנדברג במליאה. בדצמבר פרסמה החזית עוד כמה פוסטים בנושא בעמוד שלה.

בני הזוג היו עסוקים כעת במו"מ אינטנסיבי מול גלאון וגילאון בקשר לבחירות לראשות המפלגה. הם היו ה"מפשרים". בשיחות עם גלאון ניסו תחילה לדרוש תמורת תמיכתם, את ההסכמה לכך ששניהם יתמודדו ביחד על מקום ברשימת מרצ לכנסת, כפי שעשו בשתי מערכות בחירות קודמות לרשימה. אבל בכירים במפלגה התנגדו לכך בכל תוקף ולא השתכנעו, כפי שחשף העיתונאי רביב דרוקר, מהטיעון של זנדברג שזכי "מנהיג מלידה" וגם לא כך שבני הזוג הביאו כדוגמא את פעילותם הציבורית של בני הזוג ז'אן פול סארטר וסימון דה בובאר, צמד הפילוסופים הצרפתי.

בשלב הזה, אולי כבר לפני, החלה נרקמת בליבם התוכנית ולפיה זנדברג תתמודד על ראשות המפלגה. אבל הם המשיכו לשדר לגילאון את אותה התחושה שנתנו לו בחודשים לפני כן ולפיה תמיכתם מובטחת לו. גילאון, כפי שסיפר לימים בכתבה של העיתונאית רוית הכט על זנדברג שפורסמה בעיתון הארץ, הסכים לפשרה עם גלאון במסגרתה יתקיימו פריימריז על תפקיד היור, בהשפעת זנדברג. זנדברג עצמה סיפרה באותה הכתבה כי את ההחלטה להתמודד על ראשות מרצ קיבלה "בסמוך" להשגת הפשרה.

בעקבות הפשרה, נקבע כי הפריימריז לראשות מרצ יתקיימו ב-25 במארס 2018.

גלאון וגילאון, כצפוי, הכריזו מיד על מועמדותם. אף אחד לא העלה על דעתו, שהח"כית הצעירה במונחי ותק ביחס אליהם, רק חמש שנים בכנסת, כבר נערכת להצטרף למירוץ וכי בן הזוג שלה, שניהל ביחד איתה את המו"מ להשגת הפשרה אך לפני רגע כבר נערך לנהל את מטה הבחירות שלה. אבל זה בדיוק מה שקרה.

ב-11 בינואר 2018 טרפה זנדברג את הקלפים במאבק על ראשות מרצ והודיעה כי תתמודד על ראשות מרצ. וכעת הגיע תורו של שיתוף הפעולה הבולט ביותר במסגרת קמפיין הבחירות שלה ושל "החזית" בניהולו של בן הזוג ומנהל מטה הבחירות שלה.

בחשאי התייעץ הזוג בנוגע לאסטרטגיה של קמפיין הבחירות עם משה קלוגהפט, היועץ האסטרטגי חובב הפרובוקציות. קלוגהפט הוא אותו אחד שהפך את בכירי ארגוני השמאל בישראל ובהם את בכירי הקרן החדשה עצמה לאויבי ישראל של ממש, עם קמפיין השתולים המכפיש. זכי, סיפר לי לאחרונה, אדם שהכיר היטב את פרטי הקמפיין שלהם, היה מעורב בכל שיחות הייעוץ של קלוגהפט עם זנדברג ולקח בהם חלק פעיל. אבל ההיוועצות עם קלוגהפט מעולם לא יוחסה לו.

וכך, הציניות מתהפכת בקברה פעם נוספת כשמתברר שלא רק שזנדברג בחרה להתייעץ עם מי שהוביל קמפיין מכפיש נגד ארגוני השמאל, אלא שהשניים נועצו עם קלוגהפט בזמן שהקרן החדשה לישראל מימנה את העמותה של זכי וזו שימשה את הקמפיין של בני הזוג בדרך לצמרת מרצ.

אפשר היה להבין למה זנדברג וזכי הקפידו לשמור על דבר היוועצותם עם קלוגהפט בחשאי. עיתונאים שפנו אז לזנדברג או לאנשי המטה שלה ושאלו על כך, זכו להכחשה נחרצת. זה לא היה הדבר היחיד ששיקרו לגביו באותה העת. זכי גם הכחיש אז כי הוא מנהל את מטה הבחירות של זנדברג.

ואפילו אחרי הבחירות, ניסתה זנדברג בתחילה להכחיש את היותו של קלוגהפט יועץ, עד שבעקבות לחץ ציבורי התנצלה על כך ועדיין התעקשה שהדברים "נופחו בתקשורת". שני הצדדים, כלומר זנדברג וזכי וגם קלוגהפט התעקשו כל הזמן על כך שבכל מקרה שמדובר ב"קמפיין חיובי".

בזמן שהקרן החדשה מעבירה כספים לעמותה שלו זכי ובת זוגו מתייעצים בסתר עם מי שהפך את הקרן החדשה לאויבת ישראל; צילומי מסך מתוך: ראיון של עמית סגל עם משה קלוגהפט באולפן שישי בחדשות 12

שבועיים וחצי אחרי ההכרזה של זנדברג על הצטרפותה למרוץ על ראשות מרצ, בסוף חודש ינואר, הגיע עוד שלב בקמפיין המתואם. זנדברג כבשה את כותרות כלי התקשורת בישראל בזכות מהומה שעוררה בכנסת. בדיון על גירוש מבקשי מקלט מישראל. אבל לא היה זה הדיון עצמו שמיקד אליה את אור הזרקורים אלא הפרובוקציה של המתמודדת על ראשות מרצ באותו הדיון כשצעקה אל עבר חברי הכנסת של הליכוד: "אתם חברים של נאצים", מה שגרר את הוצאתה מהמליאה על ידי מאבטחים.

פחות מ-24 שעות לאחר מכן, יצאה העמותה של זכי, מנהל מטה הבחירות שלה, עם סדרה של כמה פוסטים בעמוד הפייסבוק תחת הכותרת "חברים של נאצים" שאמנם לא נקבו בשמה של זנדברג מפורשות אבל הסבירו מדוע נכון היה לכנות את חברי הכנסת של הליכוד חברים של נאצים וכך שימרו את המסר המזוהה עם המתמודדת על ראשות מרצ בתודעה הציבורית. גם עמותת מחזקים של אורי קול נרתמה אז שוב לעזרה.

זנדברג עם 'חברים של נאצים' בכנסת; בעמותת החזית של מנהל מטה הבחירות של זנדברג; וגם חיזוק ממחזקים; צילומי מסך ערוץ הכנסת, דף הפייסבוק של החזית להגנת הדמוקרטיה, דף הפייסבוק של מחזקים

הפרובוקציה של זנדברג עלתה לה בנזיפה של ועדת האתיקה של הכנסת. היחידה שקיבלה בכל שנותיה במשכן. אבל ההון הפוליטי שגרפה בזכותה עם הסיקור הנרחב היה שקול לזהב בתקופת הבחירות.

זנדברג שהתמודדה על ראשות מרצ כינתה את חברי הכנסת של הליכוד "חברים של נאצים" ועוררה מהומה בכנסת ומנהל מטה הבחירות שלה אורי זכי העלה פוסטים שמצדיקים את הכינוי בעמוד של העמותה שלו

המרוץ נמשך עד שבסוף פברואר, שלושה שבועות לפני מועד הבחירות של היו"ר, פקדה את מרצ טלטלה של ממש. אילן גילאון לקה בארוע מוחי. כמה ימים לאחר מכן, ביום האחרון של החודש, הוא הודיע כי מצבו הבריאותי לא יאפשר לו להמשיך במרוץ ובאותו היום, הודיעה גם גלאון על פרישתה ממנו, אחרי שהבינה שסיכוייה להבחר אינם גבוהים, בין היתר על רקע שיח מתעורר, שנראה יזום כמעט, באשר לגיל שלה (62 בלבד אז) ולצורך של המפלגה בהנהגה צעירה וחדשה.

באותו היום הפך נצחונה של זנדברג, שנותרה המתמודדת המובילה על ראשות המפלגה, למובטח. ובדיוק באותו הזמן קרה דבר נוסף מדהים: החזית להגנת הדמוקרטיה הפסיקה כליל את פעילותה. לא היו עוד שיתופי פעולה שבאו לידי ביטוי בכנסת ומחוצה לה ואת דף הפייסבוק של החזית, שהיה מרכז פעילותה, פקדה דממת אלחוט. במשך כמה חודשים לאחר מכן לא עלה בו ולו פוסט אחד.

04

מקורות המימון של ארגוני הימין כבר לא "בחזית"

במספרים זה נראה כך: ב-8 החודשים מרגע עלית עמוד הפייסבוק של החזית לאויר בתחילת יולי, יומיים אחרי ועידת מרצ הסוערת, ועד סוף פברואר, כשברור היה שזנדברג בדרך להפוך לראשת מרצ, עלו בו 61 פוסטים. בודדים בלבד מתוכם כללו חשיפות שהעמותה עצמה, שקיבלה 70 אלף שקלים כדי לבצע תחקירים על ארגוני הימין, היתה אחראית להן. רוב הפוסטים כללו חומרים שכבר נחשפו בעבר, חלקם הגדול כלל לא על ידי העמותה או ביוזמתה.

אבל למרות כל זאת, ולמרות שבסוף פברואר עצרה העמותה של זכי כליל את פעילותה של החזית, בקרן החדשה לישראל אישרו לעמותה של זכי, בזמן שהוא עצמו עסק בניהול מטה הבחירות של בת זוגו, מימון נוסף. הפעם כבר גדול משמעותית, של כ-50 אלף דולר.

כעבור שלושה וחצי חודשים, חזר העמוד לפעילות, אם כי מנומנמת ביחס לתקופת הפעילות הראשונה שלו. במשך חצי שנה פורסמו בו 13 פוסטים, מתוכם 2 תחקירים. לעומת זאת, הופעותיו של זכי בכלי התקשורת השונים דווקא זכו ליותר יחס בזמן הזה - היו 3 כאלו באותה תקופה.

אבל ההתעוררות האמיתית הגיעה בדצמבר 2018. באותו החודש עלו בעמוד החזית 8 פוסטים. ההתעוררות הזו לא היתה מקרית. על הפרק, גם הפעם, אולי כבר תוכלו לנחש, היו בחירות מקדימות במרצ. הפעם לרשימת המפלגה לכנסת. אמנם, רק בסוף אותו החודש הכנסת התפזרה, מעט מוקדם מהצפוי ואז נקבעו גם המועד לפריימריז במפלגה בחודש פברואר. אבל כבר חודש לפני כן היה ברור שהרוח נושבת אל עבר בחירות כלליות נוספות.

באותו הרגע בו נצחונה של זנדברג במרוץ לראשות מרצ היה מובטח, עם פרישת גילאון וגלאון מהמרוץ, חדלה העמותה של זכי לפעול למשך יותר משלושה חודשים

אמנם בסוף 2017, סוכם באופן לא פורמלי עם בני הזוג שלא יתמודדו באותה הרשימה של המפלגה לכנסת. אבל חלפה כבר שנה וזנדברג ראשת מרצ, כך שבעצמה לא מתמודדת בבחירות לרשימה לכנסת. וזכי, שלא יכל להרפות מחלומו הגדול, שוב שקל להתמודד בבחירות, בפעם הרביעית.

וכך, בעודו נערך לפריימריז במרצ - העמותה של זכי העלתה הילוך. 2 פוסטים עסקו שוב בהצעת החוק של זנדברג, ביוזמת בן הזוג שלה, בנושא התורמים החסויים של ארגוני הימין.

אבל הפעם החזית של זכי לא הסתפקה רק במסכים, שם מרוכזת פעילותה, אלא יצאה אל השטח ממש. פעם אחת בלי קשר כלל לנושא עיסוקה במקורות המימון של ארגוני הימין, יזמה תלית שלט בעפולה עם ציטוט ממגילת העצמאות על רקע התנגדות תושבים בעיר למכירת דירות לערבים.

ופעם נוספת, ארגנה את הארוע הראשון בתולדותיה בבר בתל אביב. הארוע הוגדר כארוע של העמותה, אבל אפשר היה להתבלבל בקלות ולחשוב שהוא חלק מקמפיין הבחירות של זכי ו/או של מרצ.

לא רק בשל עיתוי הארוע, אלא גם בגלל זהות המשתתפים מצד העמותה. הדובר הראשי היה כמובן זכי, נשיא ועידת המפלגה, מתמודד נצחי על מקום ברשימת מרצ לכנסת, בן זוגה של מנהיגת המפלגה ומי שגם מנהל את מטה הבחירות שלה מעת לעת. השתתף בארוע גם לא אחר מאשר דובר מרצ באותה עת, המלווה הנאמן של זנדברג וזכי, אלעד וולף. מלבד זכי דיבר בארוע גם אורי קול, מייסד עמותת מחזקים, שעסקה לא מעט בהדהוד המסרים של זכי וזנדברג.

בארוע נאם זכי על רקע מצגת של החזית והסביר כיצד פועלים ארגוני הימין כתמנון בעל זרועות שמשפיעות על מערכות שונות כמו מערכת המשפט הפוליטיקה ועוד. מדובר היה אמנם בניתוח מאוד מעניין וחכם בנושא חשוב, אבל לא היה בו כל חדש. הוא נסמך רק על חומרים שפורסמו בעבר, בין אם ביוזמת החזית או ללא קשר אליה כלל. זה לא הפריע לזכי כמובן, להציג את הדברים, כחשיפה חדשה בעקבות תחקיר עומק שביצעה.

ב-28 בדצמבר התארח זכי בתוכנית סוגרים שבוע בערוץ 14 כדי לדבר על "תחקיר העומק" הזה של החזית. בעמוד הפייסבוק של החזית עלה פוסט שמפנה לפאנל בו השתתף. זה היה הפוסט האחרון שהעלה בנושא מקורות המימון של ארגוני הימין. מאז זנח לגמרי את הנושא, אך לא זנח את הופעותיו בתקשורת.

בינואר 2019 החליט זכי שלא יתמודד הפעם בבחירות לרשימת מרצ לכנסת. בראיון אצל סמדר שיר בידיעות אחרונות הוא סיפר על כך ששקל להתמודד שוב אבל ויתר למען בת זוגו. הוא גם רמז לכך שיום אחד יגיע התור שלה לזוז הצידה למענו.

בבחירות 2019 סבב א' באפריל 2019 קיבלה מרצ, בראשות זנדברג, 4 מנדטים. חודשיים לאחר מכן התכנסה ועידת המפלגה כדי לבחור, שוב, ביו"ר חדש למרצ. זנדברג הפסידה את ראשות המפלגה לניצן הורוביץ.

05

העמותה של זכי תוקפת את ארגוני הימין על תורמים חסויים מצד אחד ולא חושפת תורמת גדולה שלה מצד שני

אם בתחילת 2018 כשהקרן החדשה אישרה לזכי מענק שני של עשרות אלפי דולרים, היא יכלה לומר להגנתה, כי התרשמה מהפעילות האינטנסיבית של העמותה של זכי בחודשים הראשונים אחרי שהוקמה ולא השגיחה בכך שהפכה לחלק מקמפיין בחירות של זכי ובת זוגו, קשה מאוד להבין כיצד החליטה לאשר לו מענק נוסף גם ב-2019. בידיה כבר היתה אמורה להיות התמונה המלאה של 2018 שלימדה על פעילות זניחה לגמרי של העמותה. מלבד תלית שלט בעפולה וארוע לא מושקע מידי בבר בתל אביב, העלתה החזית במהלך כל השנה כ-40 פוסטים. רק 14 מתוכם עסקו במקורות המימון של ארגוני הימין. ו-5 מתוכם כללו התייחסות להופעות שלו בתקשורת (הכתובה, המדוברת והמשודרת).

אמנם כעת הצביעו 11 חברי ועד מנהל נגד המענק הזה, כשמנו בין היתר את העובדה שאין התפתחות בעמותה. אבל עדיין היו יותר חברי ועד שתמכו במענק נוסף לעמותה של זכי והמענק אושר.

ב-2019 העבירה הקרן החדשה לעמותה עוד 275 אלף שקלים. אמנם המענק הישיר של הקרן התכווץ הפעם, לדברי הקרן, ל-35 אלף דולר. אבל בכירים בקרן החדשה לישראל הסבירו כי הסכום הכולל שהעבירה הקרן החדשה לישראל לעמותה גדל בשל עשרות אלפי דולרים נוספים שקיבלה העמותה מאותה קרן פילנתרופית אמריקאית ממרילנד בשם קרן נחמיה ונעמי כהן שהעבירה את התרומה שלה לעמותה של זכי, דרך הקרן החדשה לישראל.

הקרן הזו ש"תומכת בארגונים ישראליים העוסקים בשיתוף פעולה יהודי ערבי וביהדות מתחדשת" היא קרן משפחתית שהונה הגיע ממכירת רשת סופרמרקטים שהקים אבי המשפחה נחמיה כהן במיליארדי דולרים. כהן נודע כמי שהקים את הסופרמרקט הראשון בוושינגטון, לשם הגיע אחרי שעזב את ירושלים בגיל צעיר ערב מלחמת העולם הראשונה. היום מנוהלת הקרן בידי יורשיו של כהן, ובראשם דיאן סולומון ובן זוגה סטיוארט בראון.

סולומון ובראון מתבררים כתומכים נלהבים מאוד של הזוג זנדברג זכי, כשבוחנים את הדיווחים על התרומות שלהם בבחירות בשנים האחרונות באתר מבקר המדינה. מאז 2015 הם תרמו להם במצטבר כאנשים פרטיים (פעם סולומון ופעם בראון) עשרות רבות של אלפי שקלים לקמפיינים השונים. אחת התרומות שבלטה במיוחד היא זו של 2019. סולומון תרמה כ-11,300 שקלים - הסכום המקסימלי האפשרי, לקמפיין הבחירות של זנדברג וזאת במקביל להעברת התרומה הראשונה בגובה עשרות אלפי דולרים לעמותה של זכי, בזמן שהיה מנהל מטה הבחירות.

לדברי אותם בכירים בקרן החדשה לישראל, ב-2020 חדלה הקרן החדשה לישראל להעמיד מענקים לעמותה של זכי. אבל יחד עם זאת הם העבירו לה תרומות בשם קרן נחמיה כהן שעמדו על כ-5,500 דולר באותה השנה ועוד כ-16 אלף דולר ב-2021.

מלבד דברי הבכירים בקרן החדשה לישראל, אין לרוב הנתונים לגבי העברות הכספים מקרן נחמיה כהן אימות נוסף. כפי שתראו מיד, דיווחי העמותה של זכי מציפים סתירות אל מול נתוני הקרן החדשה לישראל וגם דיווחי קרן נחמיה ונעמי כהן אינם שופכים אור על היקפי הכספים שהועברו בשמם לעמותה.

בכירי קרן נחמיה כהן שתומכת בעמותה של זכי תרמו לאורך השנים לקמפיינים של זנדברג וזכי עשרות אלפים במצטבר; צילום: פלאש 90

התקציב של החזית התכווץ, אבל דווקא באותה תקופה אופיין עמוד הפייסבוק שלה בפעילות אינטנסיבית. יחסית. עלו בו עוד 170 פוסטים בתוך פחות משנתיים, בהמשך לעוד עשרות שפורסמו ב-2019. אבל כאמור אף אחד מהפוסטים לא עסק עוד במימון ארגוני הימין. העמוד עסק החל מאותו הרגע אך ורק בנושא אחד - אורי זכי, ובעיקר בדעותיו על ארועים אקטואלים ובהופעותיו בכלי התקשורת. על פי עמוד הפייסבוק של החזית, זכי שלח בין 2019 ל-2022 כ-30 מכתבים לגורמים רשמיים שונים בנושאים שונים. כך למשל פורסם פוסט ובו צוין כי פנה לרון חולדאי ראש העיר תל אביב כדי לדאוג שעצרת הזכרון לזכר רבין תערך בכיכר רבין. המכתבים לרוב לא צורפו לפוסטים וגם לא היו פוסטים שעדכנו בהמשך לגבי התשובות של אותם גורמים רשמיים.

בשנים 2020-2022, בזמן שהוא ממשיך להנות מהכספים שמעבירה לו הקרן החדשה מטעם קרן נחמיה כהן, היו לזכי עוד כמה עיסוקים. שניים מהם לא נחשפו עד היום. בינואר 2021 קיבל ג'וב קטן ונחמד שקשור גם הוא לנציגות של מרצ בהסתדרות הציונית כדירקטור באחת מהחברות שבשליטתה. במקביל, בזמן שהקרן החדשה מעבירה לו כספים מטעם קרן נחמיה כהן, עבד זכי ב-2021 במשך חודשיים גם בקמפיין הבחירות של מרצ לכנסת, כאשר בת זוגו זנדברג היתה השניה ברשימה של המפלגה. זכי עבד כיו"ר צוות התגובות של מרצ. לדברי בכירים במפלגה עמם שוחחתי הוא קיבל על כך תשלום. בספטמבר 2021 קיבל זכי את הג'וב המתגמל ביותר עד כה בהסתדרות הציונית. הפעם מונה ליו"ר מרכז הרצל, תפקיד בשכר ברוטו של כ-25 אלף שקל בחודש עבור 60% משרה.

על הג'ובים שקיבל זכי בזכות קשריו המפלגתיים בהסתדרות הציונית ארחיב בכתבה נוספת. חלק מהדברים פורסמו בשנה האחרונה בכתבות תחקיר של קלמן ליבסקינד במעריב של העיתונאי תומר מיכלזון.

גם אחרי שמונה ליו"ר מרכז הרצל, המשיך זכי להעלות עוד כמה פוסטים בעמוד "החזית" עד שבתחילת נובמבר 2021, לקראת פרסום כתבת התחקיר הראשונה שעסקה במעורבתה של בת זוגו השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג במינוי שלו, חדל עמוד "החזית" מכל פעילות ולא שב לפעילות.

רק לאחרונה,לאחר יותר משנה, ב-30 בנובמבר לפתע העלה בו זכי שוב פוסט אחד עם הפניה להופעה שלו בתקשורת.

06

באיחור של שלוש שנים נזכרה העמותה לדווח רטרואקטיבית שזכי הפך למנכ"ל. בשכר

לפני כשבועיים, העבירה לפתע העמותה של זכי דיווחים כספיים ומילוליים באופן רטרואקטיבי לשנים 2020 ו-2021. עד כה היא לא דיווחה על שנים אלו כפי שנדרשה על פי חוק.

הדיווחים הרטרואקטיבים, שהועברו בישורת האחרונה של עבודתי על כתבה זו, כללו לא מעט הפתעות. מלבד העובדה שזכי לראשונה הוגדר כמנכ"ל מ-2019, דבר שלא קיבל ביטוי בדיווח של 2019 (ששוגר רק בנובמבר 2020), התברר שהוא גם קיבל שכר בחלק מהתקופה הזו. על פי דיווחי העמותה הרטרואקטיבים קיבל זכי כ-127 אלף שקל בשכר והוצאות נלוות על כ-10 חודשים בהם ניהל את העמותה בשנת 2020 ועוד כ-76 אלף שקל בשכר והוצאות נלוות על 6 חודשי עבודה ב-2021. העמותה לא שיגרה כל תיקון לדו"חות 2019 שבהם נכתב כי אין לעמותה עובדים בשכר וכי אין לה גם מנכ"ל.

וכך, אחרי שנים שבהן סיפקה העמותה לזכי חשיפה תקשורתית גדולה, במה שהפכה בין היתר לקמפיין בחירות שלו ושל בת זוגו ואפילו סיפקה לו דוברים חיצוניים בתשלום על חשבונה, כמו אלעד וולף, המקורב לשניים למשל, נהנה זכי גם משכר של ממש.

למעשה יכול להיות שנהנה מסכומים גבוהים יותר ששולמו לו בשנים לפני כן, בין אם תשלומים על שירותים ו/או כיסויי הוצאות נוספים. זאת שכן בין 2017 ל-2019, זכי היה כאמור מורשה חתימה בלבד בעמותה וכמי שלא נמנה על הועד המנהל של העמותה, יכל לקבל תשלומים שונים ככל נותן שירות חיצוני ובוודאי שיכל לקבל כיסוי על הוצאותיו. בשנת 2018 למשל מופיע בסעיפי ההוצאות הכלליים בדיווח של התנועה לישראל מתקדמת: הוצאות על נסיעה לחול לצורך גיוס תורמים בסך של כ-5000 שקל. נוכח היותו של זכי האיש היחיד הפעיל בעמותה הזו, לא יהיה זה מופרך להניח שהוא זה שנסע לחו"ל וקיבל החזר הוצאות על הנסיעה הזו.

זכי טוען בתגובה: "בשנת 2019 מוניתי על ידי הוועד המנהל כמנכ"ל העמותה. כל זאת דווח בזמן ובהתאם לדין לרשם העמותות. במשך רוב שנות פעילות העמותה, ניהלתי אותה ללא שכר, לרבות החזר הוצאות וכיו"ב, זולת שנתיים במצטבר".

הדיווחים הרטרואקטיבים הציפו גם סתירות נוספות שקשה ליישב בין גובה התרומות עליהן דיווחה העמותה של זכי אל מול דיווחי הקרן החדשה לישראל. וסתירות נוספות עולות מדברי בכירי הקרן החדשה לישראל באשר לתרומות שהעבירו לעמותה של זכי כצינור עבור קרן נחמיה כהן לבין תגובת זכי ולבין דיווחי התרומות שמופיעים באתר של קרן נחמיה כהן.

הקרן החדשה דיווחה שהעבירה בשנים 2020 ו-2021 כ-20 אלף דולר לחזית אבל העמותה של זכי דיווחה שהקרן החדשה העבירה לה סכום גבוה ביותר מפי 2 באותה תקופה; בקרן החדשה אומרים שהעבירו כספים מקרן נחמיה ונעמי כהן מאז 2019; זכי טוען שקרן נחמיה כהן תרמה לו רק ב-2021

העמותה של זכי דיווחה כי הקרן החדשה לישראל העבירה לה בשנת 2020 כ-83 אלף שקל. בזמן שהקרן החדשה דיווחה על כ-5,500 דולר בלבד ולטענת בכיריה זהו כסף שהגיע מקרן נחמיה כהן.

ב-2021 דיווחה החזית כי קיבלה עוד כ-84 אלף שקל מהקרן החדשה לישראל. אך בדיווח של הקרן החדשה לישראל נכתב כי העבירה לעמותה של זכי כ-15 אלף דולר באותה שנה ועוד כ-1,000 דולר שנותרו משנה קודם לכן.

קרן נחמיה כהן דיווחה כי העבירה לעמותה של זכי כ-15 אלף דולר בשנת 2021. היא מציינת במפורש את שם העמותה של זכי לראשונה בדיווח על התרומות שלה בשנה זו. ולא את שם הקרן החדשה לישראל שמופיעה גם היא בדו"ח כמי שקיבלה 10 אלף דולר ב-2021. על פי הדיווחים, הקרן החדשה לישראל קיבלה מקרן נחמיה כהן 10,000 דולר גם בשנים 2019 ו-2020. באותן שנים אין בדיווחים של קרן נחמיה אזכור לעמותה של זכי.

ב-13 בספטמבר במסגרת תגובה לכתבה זו ציינה הקרן החדשה שב-2022 הקפיאה את העברת התרומה של קרן נחמיה כהן לזכי בשל מעורבותו הפוליטית; ב-18 בספטמבר מסר זכי בתגובה כי העמותה לא קיבלה כל תרומה בשנת 2022. לפני כמה ימים, בתגובה לשאלותיי מסרה הקרן החדשה כי העבירה לעמותה של זכי תרומה של 10,000 דולר מקרן נחמיה כהן ב-1 בספטמבר 2022.

גם הדיווחים של העמותה בשנים קודמות אינם חפים מבעיות. כך למשל ב-2017 חסר בתיק העמותה דו"ח מילולי ולא ניתן כלל לדעת שהקרן החדשה לישראל תרמה לה כ-70 אלף שקל באותה תקופה. גם בדו"חות של הקרן החדשה אין לכך כל אזכור. לא רק זאת, אלא שבאותה שנה דיווחה העמותה שלא קיבלה מתורם כלשהו תרומה שגבוהה מ-20 אלף שקל - דבר שעומד בסתירה מוחלטת למציאות, שבה כפי שאישרו בקרן החדשה לישראל תרמו לעמותה 20 אלף דולר במענק מיוחד. באופן דומה העמותה גם דיווחה כי לא קיבלה תרומות גבוהות מ-20 אלף שקל מארגון יחיד בשנים 2015 ו-2016, למרות שבאותה העת ארגון משמר זכויות האדם הבינלאומי היה התורם היחיד של העמותה והעביר לה כ-60 אלף שקל בכל שנה, שכזכור עברו הישר לכיסו של זכי.

07

המייסד ש"לא ייסד" והדובר שעובד עם זכי בפריימריז "יותר בסטטוס של התנדבות"

חבר הכנסת לשעבר ונשיא ועידת מרצ היום, רן כהן שלום, רציתי לשאול אותך האם אורי זכי הוא מנכל בעמותה שאתה חבר בועד המנהל שלה ונקראת התנועה לישראל מתקדמת או החזית להגנת הדמוקרטיה?

למיטב ידיעתי כן אני לא מצוי בזה.

מה זאת אומרת לא מצוי בה? אתה חתום על חלק מהדוחות שלה לאורך השנים.

אני לא בין המייסדים שלה. הצטרפתי בשנים האחרונות.

אני לא מבינה. אני רואה מול העיניים ברגע זה רשימה של מייסדי העמותה שמופיעה ברשם העמותות ואתה רשום כמייסד.

כן. בסדר אני פנסיונר של הכנסת וכמובן שגם ציוני אז הציעו לי להיות בזה והסכמתי.

מה בעצם הפעילות של העמותה הזו?

תשובה: למיטב ידיעתי הפעילות המרכזית של העמותה היא קשר עם יהודים בחול על רקע ציוני. קשר עם ישראל.

ומה זכי עושה שם?

זכי היה פעיל בקהילה היהודית בארהב רכש נסיון ומוצלח בפעילות מול קהילות יהודים ולכן היה טבעי שיהיה האיש הפעיל בעמותה.

הוא בעצם העובד היחיד של העמותה.

כן. הוא עשה נפשות לעמותה ודאג שתהיה נתמכת ומכובדת.

הוא מקבל שם שכר?

כן. אני חושב שכן. הוא מקבל שכר והחזר הוצאות הכל עבר את הנהלת העמותה שבדקה הכל.

אבל אתה חבר בהנהלת העמותה.

אני בהנהלה שיושבת כמה חודשים ובודקת פרטים ומנהלת כמיטב יכולתה. לא קיבלתי אגורה שחוקה מזה ואני גם לא רוצה לקבל שום דבר.

מתוך: שיחה שקיימתי עם רן כהן באוגוסט 2022.

השרה היוצאת להגנת הסביבה תמר זנדברג ובן זוגה, אורי זכי, יור הנהלת המפלגה הכירו בעשור הראשון של המילניום. היא עבדה בתחילת דרכה הפוליטית כעוזרת פרלמנטרית של רן כהן, מבכירי מרצ וגם שר לשעבר. עד היום היא רואה בו המנטור הפוליטי שלה. זכי היה היועץ של המנטור הפוליטי שלו, השר לשעבר יוסי ביילין. ביילין וכהן היו אז יריבים גדולים, בין היתר על רקע מאבק על הנהגת מרצ שהתאחדה אז עם סיעת יחד.

רן כהן. ממייסדי העמותה של זכי ונשיא ועידת מרצ. צילום: מיכל פתאל/פלאש 90

כמו מיקי גיצין, מנכ"ל הקרן החדשה לישראל בחמש וחצי השנים האחרונות, גם כהן נמנה על מייסדי העמותה של זכי. רוב השנים כיהן בעמותה כחבר בועד המנהל. במקביל פעלו בני הזוג זנדברג וזכי לבחירתו לנשיא ועידת מרצ, תפקיד התנדבותי. כהן מוגדר באתר של העמותה כיו"ר שלה למרות שמעולם לא היה יו"ר לעמותה. הוא חתום לאורך השנים על חלק הדיווחים של העמותה לרשם העמותות. בין היתר היה חתום גם על הדיווחים הרטרואקטיבים שלה לרשם מסוף חודש אוקטובר, שם לפתע ציינה שזכי הוא מנכ"ל כבר שלוש שנים, אחרי שבשנים האחרונות לא העבירה דו"חות כנדרש על פי חוק.

באתר החזית לצד היו"ר כהן מופיע גם בעל תפקיד אחר בעמותה. הדובר שלה, בועז גריילסמר. התכתבות שלי איתו בהועדות וואטסאפ לפני הפריימריז במרצ באוגוסט ממחישה אולי טוב יותר מכל כתבה בת אלפי מילים את האופן שבו שימשו משאבי העמותה לצרכיו האישיים של זכי.

אני: היי, אני צריכה להעביר בקשת תגובה לאורי זכי. אתה עובד איתו?

גריילסמר: כן. אני בחו"ל אבל תעבירי לפה ואעביר אליו.

אני: אתה עובד איתו בפריימריז או בכללי.

גריילסמר: אני מלווה אותו כבר כמה שנים בהקשרים פוליטים. בפריימריז אפשר להגיד יותר בסטטוס של התנדבות כי אין ממש תקציב.

08

מחזקים את אורי זכי ותמר זנדברג

בסוף 2018 זכי שקל להתמודד בבחירות המקדימות לרשימת מרצ שנקבעו לחודש פברואר 2019. במועד האחרון להגשת מועמדות, בחודש ינואר 2019, החליט שלא יתמודד. סמדר שיר פרסמה אז ראיון איתו בידיעות אחרונות שעסק בעיקר בהחלטתו שלא להתמודד וב"הקרבה" שלו למען בת זוגו, אז יו"ר המפלגה. אבל שיר גם שאלה אותו על הביקורת שנמתחת על כך שהוא המשיך לעסוק בפעילות פוליטית בזמן שעבד בהסתדרות הציונית.

זכי ביטל את הביקורת הזו בנחרצות רבה: "שטויות במיץ", השיב לשיר, "עזבתי את עבודתי בהסתדרות כדי להקים את "החזית להגנת הדמוקרטיה, ארגון שעולה להתקפה מול הימין".

אם להתנסח בעדינות, לא היתה לתשובה הזו כל קשר למציאות. זכי סיים את עבודתו בהסתדרות הציונית רק שלושה חודשים קודם לכן. הפעילות של "החזית להגנת הדמוקרטיה, החלה בכלל יותר משנה קודם לכן, כזכור, בתחילת יולי 2017. ובכלל, כבר הראיתי כי החזית אינה ארגון כלל. היא למעשה מתבצעת תחת העמותה שזכי הקים עם מקורביו ממרצ, כמו גיצין וכהן, שלוש שנים לפני שהחל למתג את פעילותות תחת "החזית".

חודש לפני הראיון הזה כשזכי עדיין שקל להתמודד בפריימריז של מרצ הוא ערך  ארוע של "החזית" בבר בתל אביב. כבר הזכרתי את הארוע הזה שהיה בעצם ארוע ראשון ואחרון של העמותה של זכי ושאפשר היה לטעות ולחשוב בקלות שזהו ארוע פריימריז של מרצ. בארוע נכחו אז מלבד זכי גם דובר המפלגה באותו הזמן, אלעד וולף ואורי קול, מייסד ומנכ"ל משותף בעמותת "מחזקים".

וולף וקול שניהם היו קשורים בקשר הדוק לעמותה של זכי. זכי אמנם היה היחיד שקיבל אי פעם שכר בעמותה שלו, אבל כמו הדובר גריילסמר, גם שניהם סיפקו שירותים בתשלום לעמותה.

וולף גם הוא חבר קרוב ונאמן מאוד של זנדברג וזכי. הוא פעיל מרצ ותיק שהיה דומיננטי במחנה של בני הזוג במפלגה. והשניים לוקחים אותו איתם כמעט לכל מקום אליו הם מגיעים. בסוף 2017 תחילת 2018 הוא ניהל את קמפיין הבחירות של זנדברג לראשות מרצ, כשזכי ניהל את מטה הבחירות שלה. מיד עם הבחרה הוא הפך לדובר מרצ. זמן קצר אחרי שזנדברג הפכה לשרה להגנת הסביבה, המשרד שכר את שירותיו של וולף ככותב נאומים ולפני כמה חודשים הוא הפך לדובר המשרד. קול הוא פעיל שמאל, אבל בניגוד לוולף ולרבים אחרים מהאנשים הקרובים לזנדברג-זכי הוא מעולם לא היה פעיל במרצ.

בין סוף 2016 לתחילת 2017 במועד שאינו ברור לגמרי ולא קיבלתי לגביו מענה, נרתמו וולף וקול לעזרתו של זכי. וולף בדיוק סיים עבודה כמחליף עוזרת פלרמנטרית של זנדברג, קול היה אז עדיין סטודנט אבל כבר בולט בפועלו בקבוצת פייסבוק שנקראה "מחזקים".

אורי קול ואהוד ברק בהשקת מחזקים ב-2018. צילום: תומר נויברג/פלאש 90

באותה התקופה זכי המשיך את הקו של הקמפיין שלו בבחירות המקדימות של מרצ בתחילת 2015 עם הסלוגן "אורי זכי - בחזית מול הימין", שבמרכזו ניצבה "עליה למתקפה" נגד ארגוני הימין. והפעילות הזו נעשתה תחת כובעו כ"נשיא ועידת מרצ".

זכי פנה באותה תקופה לרשם העמותות ודרש ממנו  לחייב את עמותת "אם תרצו" לחשוף את התורמים הגדולים החסויים שלה. ביניהם היה תורם חסוי שהעביר לעמותה כ-300 אלף שקל בשלוש שנים, כפי שלימדו הדיווחים שלה.

על וולף הוטלה המשימה להעביר את הדרישה שזכי שיגר לרשם העמותות, לכתב ידיעות אחרונות בכנסת עמיחי אתאלי. אתאלי פרסם על כך כתבה במוסף סוף השבוע עתיר הרייטינג של העיתון שכללה ציטוטים לוחמניים של נשיא ועידת מרצ, ובהם גם הצהרה כי יפנה לבג"צ אם רשם העמותות יסרב לעשות זאת. כעבור כמה שבועות הם העבירו לאתאלי מידע על כך שענקית הקמעונאות קוקה קולה ישראל, שבשליטת משפחת ורטהיים היא תורמת גדולה של העמותה. החשיפה הזו היתה מהדהדת וזכתה להתייחסות בכלי תקשורת רבים. כמעט בכולם צוטט שוב זכי ונהנה מחשיפה גדולה לפועלו כנשיא ועידת מרצ.

באופן דומה הם גם פעלו מול חדשות 13 כשהעבירו למניב את רשימת האנשים הפרטיים והגופים שעמותת חוננו תורמת להם וכללה, כפי שפורסם לא פעם בעבר, גם טרוריסטים יהודים ובהם רוצחו של הנער מחמד אבו חדיר. ושוב זכי נהנה מקרדיט לפועלו הפוליטי-מפלגתי כשמניב הביא את התייחסותו כנשיא ועידת מרצ לכתבה ששידר.

בחודשים האלו עזרו וולף וקול לזכי בלי לקבל על כך כל תשלום. איש לא קרא לפעילות הזו אז "החזית להגנת הדמוקרטיה". העמותה של זכי, ששמה הרשמי הוא "התנועה לישראל מתקדמת", לא היתה קשורה כלל לנושא עיסוקו של זכי. היא היתה אז ריקה מתקציב ומפעילות, אחרי שהסתיימה עבודתו של זכי עם ארגון זכויות האדם הבינלאומי הגדול.

השניים החלו לקבל תשלום על עבודתם, מיד אחרי שהקרן החדשה לישראל העבירה לזכי את המענק הראשון בסך 70 אלף שקל והוא הפך את פעילותו כנשיא ועידת מרצ, לפעילות של העמותה שלו.

וולף קיבל תשלום במשך זמן ממושך. קשה לדעת במשך כמה זמן בדיוק, שכן סירב להשיב לשאלות שהפניתי אליו בנושא וגם זכי לא השיב על שאלות בעניינו. ב-2020, למשל, היתה החזית לקוחה של משרדו והוא הכין את הלוגו שלה.

אלעד וולף (מימין), דובר השרה להגנת הסביבה וחבר קרוב של בני הזוג. צילום: נעם רבקין פנטון/פלאש 90

קול קיבל תשלום שככל הידוע עמד על כ-2000 שקלים בלבד בחודש מהעמותה של זכי במהלך המחצית השניה של 2017. אבל שיתוף הפעולה ההדוק שלו באותה תקופה ממש עם זכי לא נגמר בכך.

מלבד אישור המענק המיוחד והמזורז לעמותה של זכי ביולי 2017, רגע לפני שעזבה את תפקיד מנכלית הקרן החדשה, רחל ליאל אישרה עוד מענק מיוחד ומזורז אחד -שנועד להקמת עמותת מחזקים, שמטרתה להדהד את מסרי השמאל ברשתות החברתיות. מדובר היה במענק נמוך משמעותית שעמד על כ-17 אלף שקל, אבל גם הוא היה קשור לעמותה של זכי. שכן בין היתר, קיוו בקרן החדשה, כפי שסיפר לי אחד מבכיריה, כי מחזקים תסייע להדהד את מסרי העמותה של זכי.

ובאמת מחזקים תמכה לא מעט בזכי ובזנדברג. כך למשל, באוקטובר 2017, לקראת ועידת מרצ, פרסמה עם החזית מודעה בעיתון הארץ שקוראת לועדת חקירה בנושא מימון ארגוני הימין, בזמן שזנדברג הציעה ועדת חקירה כזו בעצמה בכנסת. במקרה אחר, כמו החזית, נרתמה להסביר מדוע נכון לכנות את חברי הכנסת של הליכוד "חברים של נאצים" בדיוק כאשר בכך עסקו זנדברג וזכי, בתקופת הבחירות לראשות מרצ.

אלעד וולף, דובר השרה להגנת הסביבה ובעל משרד יחסי ציבור מסר בתגובה: השאלות חצופות ולא מקצועיות בשום אופן וצורה. את המידע על ההכנסות שלי אני מעביר למס הכנסה כחוק באמצעות רואה החשבון שלי ולא לעיתונאים מטעם עצמם. מיותר לציין ששרשרת הטענות שציינת הן מופרכות, שקריות וכמובן שאם יראו אור לא אהסס לתבוע דיבה על מנת להגן על שמי הטוב.

כמו כן, כבעל פודקאסט עצמאי אשמח לקבל את רשימת כל התורמים שלך ולדעת תחת איזה חשבון בנק הכספים מתנהלים. בנוסף, אבקש לדעת איזה שימוש עשית עד כה בכספים. כמה כספים בוזבזו עד כה וכמה נשארו והאם השתמשת בכסף להוצאות אישיות. אבקש לקבל את תגובתך עד יום שישי בשעה 12:00.

אורי קול, מייסד ומנכל משותף עמותת מחזקים מסר בתגובה: מחזקים הוקמה ב2016, התעסקה עם מאות קמפיינים שונים עם אלפי פעילים ומתנדבים שונים. העלינו 12 פוסטים ביום במשך כמה שנים, וסייענו בגאווה להרבה כוחות במחנה הליברלי-דמוקרטי ישראלי. הקרן החדשה לישראל תמכה בנו בעשרות אלפי דולרים ב-2018 וב-2019 ופחות מזה ב-2017. התחלתי לקבל תשלום מהחזית ביוני 2017. אמרתי שאני מייסד החזית וכך גם זכי אמר כי הקמנו את החזית ביחד.

תגובת אורי זכי

תגובת תמר זנדברג

תגובות הקרן החדשה והמנכ"ל מיקי גיצין