מגזין
מי קיבל את ההחלטה לחקור את כרייף ולא את אורנשטיין, אלרון ושקד?
פורסם לראשונה ב-5 בפברואר 2020, רלוונטי גם היום
בינואר 2019 הונחו על שולחנו של נשיא בתי משפט השלום במחוז תל אביב יפו אביחי דורון, קלסרים עבי כרס שכללו חומרים מודפסים מהטלפונים של מי שעדיין שימש אז יו"ר לשכת עורכי הדין אפי נוה ודיסק און קי אחד עם הקלטות קוליות. בסך הכל אלפי מסמכים. חומר הנפץ הזה הגיע אליו במסגרת החקירה של אפי נוה, שהחלה אחרי שהעיתונאית הדס שטייף מסרה את התוכן של הטלפונים למשטרה ולפרקליטות. אלו הגיעו אליה מאשתו דאז של נוה אחרי שנעזרו בחוקר הפרטי יולי רוזנברג.
מי שהיה אמור לטפל בתיק החקירה של נוה הוא היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. אלא שזה הדיר את עצמו כמה חודשים קודם לכן מהחקירה, עוד כשנוה נעצר בחשד כי סייע למאהבת שלו להיכנס ולצאת מישראל בלי להחתים דרכון, כדי להשיג יתרון בסכסוך הגירושים מול אשתו. במקום מנדלבליט מונה לטפל בתיק פרקליט המדינה שי ניצן.
בשל רגישות החומרים והעובדה שהושגו מהטלפונים של נוה באופן שמהווה פגיעה בפרטיות, החליטו בפרקליטות לפנות לבית המשפט ולהעביר לעיונו את החומרים, כדי שיחליט באילו מהם אפשר לעשות שימוש. שי ניצן החליט לפנות לנשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ולהתייעץ עמה בשאלה לאיזה שופט להגיש את הבקשה. חיות המליצה על נשיא בתי משפט השלום בתל אביב אביחי דורון.
דורון עבר על החומרים. כאמור, מדובר על אלפי קבצים. לעבור עליהם דורש לא מעט זמן. האם הספיק לעבור על הכל? לא ברור. כמה זמן עבר בין היום שבו קיבל את החומרים עד לרגע שבו קיבל את ההחלטה? גם זה לא ידוע. אבל בסופו של דבר ההחלטה שקיבל היא כזו: המשטרה והפרקליטות יוכלו לעשות שימוש בחומרים שנוגעים לשלושה עניינים בלבד.
העניין הראשון הוא סיפורם של אתי כרייף ונוה. השני: סיפורה של עורכת דין מקורבת לנוה שמונתה על ידו לתפקיד בלשכה, ואשר בזמן שקיים איתה מערכת יחסים אינטימית, פעל לקידום בעלה לתפקיד שיפוטי בכיר. ועניין השלישי שאישר דורון: יחסי מין שקיים נוה עם מתמחה, בעודו מבטיח לה הקלות בבחינות הלשכה.
שני הסיפורים האחרונים לא צלחו את מבחן הפרקליטות. בסופו של דבר היא החליטה לא להגיש בגינם כתב אישום נגד נוה בשל מחסור בראיות.
הפרשה החמורה נותרה בצד
מלבד שלושת הסיפורים האלו, בחר דורון מסיבה לא ברורה להתעלם מנושאים אחרים שעלו מהחומרים. בין היתר על מערכת קשרים הדוקה של אפי נוה ליוסף אלרון, השופט שפעל לקידומו לבית המשפט העליון; ההתכתבויות של נוה עם נשיא בית המשפט המחוזי איתן אורנשטיין, שנוגעות להתחייבות אורנשטיין לפעול למען עורכי דין נזיקיסטים תמורת הבטחה שנוה יפעל למען מינויו לנשיא המחוזי; וכן התכתבות של השופט עם נוה בנוגע לתיק הפירוק של החברה של ענבל אור, שבה מבטיח אורנשטיין לנוה שהוא יעיל.
אפי נוה, כפי שחשפנו לאחרונה בשורת כתבות במקום הכי חם בגיהנום עסק רבות בפירוק החברה של ענבל אור, וערב רב של אינטרסים שלו ושל חבריו סבבו את הקבוצה שלה.
אבל דורון בחר שלא להורות לפרקליטות לחקור את השופטים האלו. ולא רק אותם – הוא גם לא הורה לפרקליטות לחקור את מה שנראה כפרשה חמורה במיוחד שנוגעת לקשרים של נוה ושרת המשפטים לשעבר איילת שקד.
"מתפקדים לבית היהודי כדי שיהיה לנו כוח במשרד המשפטים": כל קשרי שקד נוה במקום אחד
בחומרים קיימות הקלטות של נוה, שמלמדות את מה שברובו כבר פורסם בעבר בתקשורת: נוה ושקד פעלו לקידום חוק למען חבריו של נוה – עורך הדין לירום סנדה ושותפו זיו להב, שאינו עורך דין בעצמו. אלו מצדם פעלו בתיאום עם נוה לפקוד לשקד מתפקדים לבית היהודי, ואפילו התייעצו כיצד להחזיר כסף במזומן למי שמתפקד למפלגה ומשלם מכיסו.
על דורון כמעט אי אפשר למצוא מידע ברשת או כתבות בתקשורת. הוא מונה לשופט ב-2006, אחרי 15 שנים של שירות במשטרה שבה שימש בהתחלה כתובע ובהמשך כראש יחידת תביעות מחוזיות. ביולי 2012 מונה לנשיא בתי משפט השלום במחוז דרום, ובינואר 2015 מונה לכהונת נשיא בתי משפט השלום במחוז תל אביב יפו. הוא כיהן בתפקיד עד ספטמבר 2019, אז עבר לכהן בבית משפט השלום בירושלים. כיום רבים מהתיקים שמגיעים אליו הם בתחום הפלילי.
חודשיים לפני שנכנס לתפקידו הנוכחי, מונה דורון לשופט בכיר. (כך על פי הגדרת האתר הרשמי של הנהלת בתי המשפט). הוועדה למינוי שופטים לא מתכנסת כבר זמן רב, כך שעל פי ההערכות ההחלטה על המינוי שלו לשופט בכיר התקבלה על ידי נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ביחד עם שר המשפטים אמיר אוחנה.
מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה: "הנחות היסוד בשאילתה לאו דווקא נכונות. עם זאת, היות שמדובר בחומרי חקירה שחל בעניינם צו איסור פרסום לא נוכל להוסיף מעבר לכך".